Sokrates ve Protagoras Antikçağ felsefenin iki önemli düşünürüdür. Bu iki düşünür bir gün ‘erdem’ kavramı üzerine bir tartışmaya girerler. Soru ise şudur; ”erdem öğretilebilir mi?”
Protagoras, .çeşitli örnekler göstererek erdemin devlet yönetimindeki önemini ve onun öğretilebilir olduğunu kanıtlamaya çalışır. Protagoras’a göre ceza, kişinin ileriyi düşünerek erdemli olmasını sağlamak için verilmelidir, bir öç olsun diye değil. Şu halde Protagoras’a göre “erdem” öğretilebilir bir şey oluyordu.

Sokrates’de ise erdem tıpkı bilgi gibi doğuştan gelen bir şeydir. O halde öğrenmekten ziyade “ortaya çıkarılması” gerekir. Kötü birinin de içinde erdem vardır. Aradaki fark kötünün bilgiyi yanlış şekilde kullanarak erdemi açığa çıkaramamasında yatar. Erdemin, herkes tarafından ortaya çıkarılamamasının nedeni de cehalettir. Nitekim Sokrates’e göre kimse bilerek kötülük yapmaz. Kişiyi kötülüğe sevk eden şey bilgisizliğidir.
Sonuç olarak diyebiliriz ki Protagoras erdemin öğretilebilir olduğu görüşünü savunurken, Sokrates ise erdemin öğretilmekten ziyade açığa çıkarılması gereken bir şey olduğu görüşünü savunur. Sokrates açısından bakıldığında ”öğrenilecek yeni bir şey yoktur” demek yerinde olacaktır. Zihinde kalın.