Karamanlı bir ailenin çocuğu olan Ahmet Muhyiddin Piri’nin ailesi, II. Mehmed devrinde padişahın emri ile Karaman’dan İstanbul’a göç ettirilmiştir. Aile bir süre İstanbul’da yaşamış, sonra Gelibolu’ya göç etmiştir. Piri Reis’in babası Karamanlı Hacı Mehmed, amcası ise ünlü denizci Kemal Reis’tir.

Tam adı Hacı Ahmet Muhiddin Piri’dir. Dünya denizciliğinin ilk kılavuz kitabını yazmıştır (Kitap-ı Bahriye). Eserin ortaya çıkışı Akdeniz’de yaptığı seyirler sırasında gördüğü yerleri ve yaşadığı olayları yazmasıyla mümkün olmuştur. Kimine göre çaldığı, kimine göre esinlendiği, kimine göre ise batılardan aldığı dünya haritasını (kapsamı bakımından) da ilk defa çizen Piri Reis olmuştur.
Piri Reis için tek bir tanım yapmak mümkün değildir. Nitekim o; amiral, denizci, coğrafyacı, haritacı, bilin insanı ve yazardır. İlmek ilmek dokuduğu başarılarla dolu kariyeri, hiç beklemediği bir zamanda, casusluk suçlamasıyla hüsrana uğramıştır. Suçlamaya göre Piri Reis, Osmanlı donanmasının zayıf yönlerini Venediklilere vermiştir. Bu ihbar üzerine Kanuni Sultan Süleyman 1553 yılında çıkardığı bir fermanla Piri Reis’in katlini onaylar ve 82 yaşındayken idam edilir. Previze Deniz Savaşı (1538) ve Mısır Seferi (1540) gibi önemli savaşlarda rol almış bir dehanın, ülke menfaatiyle çelişecek bir şey yapması izah edilebilir değildir. Bu yönüyle büyük başarıların büyük zorluklar barındırdığı bir örnek gibidir Piri Reis. Zihinde kalın.