Yom Kippur (Kefaret Günü) Savaşı
Tarihler 6 Ekim 1973 yılını gösterirken Mısırlılar kulak zarını patlatacak düzeyde bir top atışıyla Süveyş Kanalı’nın doğusunda bulunan İsrail askerlerine emsali görülmemiş bir saldırı başlattılar. 2000 e yakın top mermisi yarım saati aşkın bir süre boyunca İsrail mevzilerine yağdırıldı. Bu bir taciz saldırısı değil direkt savaştı. Savaş, İsraillilerin dini bir gününde yapılmış ve ismi Yom Kippur (Kefaret Günü) konulmuştu.
Saldırılar sadece top mermileriyle sınırlı değildi. Atılan top mermilerine eşlik eden 200 e yakın uçak, Sina’da bulunan İsrail mevzilerine ağır kayıplar verdiriyordu. Çok kısa bir sürede binlerce asker Süveyş Kanalının diğer tarafına geçmeyi başarmıştı. Bu durum karşısında İsrail Devleti neye uğradığını şaşırmıştı.
Mısır ordusunun yıldırım gibi hareketi karşısında şoka uğrayan İsrail ordusu, bir anda Suriye ordusunu Golan tepelerinde gördüler. Suriye ordusunun Sovyetler Birliğinden aldığı 100 e yakın Mig ve Sukhol uçağı Golan tepelerine bombalar yağdırıyordu.
Yapılan saldırılardan 6 saat sonra 33 bin Mısır askeri kanalın diğer tarafına geçmeyi başarmıştı. 18 saat geçtiğinde bu sayı 100 bini bulmuş ve bu yetmezmiş gibi 1 milyon asker de geçmek için hazır bekliyordu. İsrail ordusu kendilerine bir saldırının olacağına dair bir birkaç istihbarat raporu hazırlamıştı ancak bu pek önemsenmemişti. Bunun en büyük nedeni İsrail’in Süveyş kanalından hiçbir şeyin geçemeyeceğine dair güvenleriydi.
İsrail’in Savunmasına Fazla Güvenmesi
İsrail ordusu gerçekten de Süveyş kanalına çok önemli güvenlik hatları inşa etmişti. Yer yer 4000 metrekareyi bulan kaleler, herhangi bir saldırıda infilak edilmek üzere döşenen petrol boru hatları, kanalı istedikleri her an 700 dereceyi aşan bir sıcaklığa ulaştırabilmeleri vs. gibi birçok güvenlik tedbiri İsrail’in rehavete kapılmasına neden oluştu. Öyle ki dönemin İsrail Savunma Bakanı Moşe Dayan aldıkları tedbirler için; ‘‘Bu hatları aşmak ancak Amerikan ve Sovyet istihkâm birliklerinin birlikte çalışması ile mümkün olabilir,’’ demiştir.

Mısır’ın Stratejik Hamleler Yapması
Mısır’ın İsrail güvenlik duvarını hızlı bir şekilde geçmesinin önemli nedenleri vardı. Komuta kademesine tecrübeli subayların getirilmesi, Sovyetler birliğinden en modern silahların tedarik edilmesi, yeni bir icat olarak gösterilebilecek su toplarının yapımı, düşmanı yanıltacak taktiklerin uyarlanması gibi durumlar savaşın seyrini belirlemede önemli olmuştur.
İsrail’i bekleyen hazin sona engel olan devlet Amerika olmuştur. 12 Ekim 1073 tarihinde Amerika’nın İsrail’e yoğun bir tardım trafiği başlatmıştır. Yardımlar İsrail ile arasında bir hava hattı oluşturarak yapılmıştır. Bunun yanı sıra savaşın seyrini değiştiren birtakım raporlar İsrail’in hizmetine sunulmuştur. Örneğin sesten üç kat hızlı uçan casus uçakları sayesinde bölge fotoğraflanmış ve Mısır ordusunun her hareketini İsrail ile paylaşılmıştır. Bu durum İsrail’i karşı saldırıya geçmek için tetiklemiştir. Yapılan yardımlar neticesinde iki hafta içerisinde Mısır ağır yenilgiye uğratılmış ve ordu lağvolmuştur. Tüm Mısır işgal edilmek üzereyken diğer devletlerin araya girmesiyle ateşkes imzalanmıştır.
3 hafta süren savaşta büyük kayıplar verilmiştir. Şöyle ki İsrail; 2378 asker, 102 uçak ve 800 tank kaybetmiştir. Mısır ve Suriye toplamda 19 bin civarı asker, 350 uçak, 1300 tank ve 11 gemi kaybetmişlerdir. Arapların önde götürüp ağır bir yenilgiyle sonuçlandırdığı bu savaş, bugün dahi devletlerin hattı savunmada büyük güçlükler çekebileceğinin bir göstergesi olmuştur. Zihinde kalın.
1 comment
Tek kelimeyle harika bir anlatım. Bir konu ancak bu kadar açık ve net bir biçimde anlatılabilirdi. Kaleminize sağlık hocam🙏