Yedi Bilge Kimdir?

Yedi Bilge” Antik Yunan’da bilgelikleri ve felsefi görüşleriyle tanınan yedi önemli figürü ifade eder. Antikiteyi domine etmiş yedi bilgenin isimleri; Kleobulos, Solon, Khilon, Pittakos, Thales, Bias, Periandros‘tur. Dikkat ederseniz 7 kişi için filozof kelimesinden ziyade bilge kelimesi tercih edilmiştir. Filozof, felsefe yapan ve felsefe alanında yenilik getirebilen kimse demektir. Filozofun Yunan dilindeki karşılığı ‘‘Philosophos’’ olarak geçer ve anlamı ‘‘bilgelik sevgisi’’dir. Bu kişiler de herhangi bir felsefi ekole sahip olmayıp, felsefeden ziyade bilginin kendisiyle meşgullerdir. Amaçları yol göstermek, öğüt vermek ve kişileri uyarmaktır. Bu bakımdan filozof değil bilge denilmektedir. Yedi Bilge’den biri olan Thales, ilk filozof olarak kabul edilir ve önemli bir yere sahiptir.

Bilgelerin en önemli ve belki de en büyük özellikleri, kendilerine yapılacak herhangi bir haksızlığa müsamaha göstermemeleridir. Bu kişiler yıllar boyu ”doğru” ile akalı her şeyin (doğru davranış, doğru erdem, doğru bilgi, doğru yaşam vs.) mahiyetini araştırarak, yaşamlarının merkezine almışlardır.

Bilgeler genel itibariyle bulunduğu toplumu düzeltmek için çabalarlar. Toplumun yeni bir görüşü anında kabul etmesi kolay değildir. Bu nedenledir ki bilginler kimi zaman toplum tarafından kimi zaman da direkt devlet tarafından dışlanmışlardır. Devletler, aydınlanmış bir halkı yönetmekte güçlük çekerler. Bilginler de kişileri aydınlanmaya teşvik ettiği için otoriteler tarafından dışlanırlar. Dışlanmanın boyutu öylesine büyüktür ki, yedi bilgenin çoğu ve ardılları olan diğer düşünürler otorite tarafından susturulmaya veya sürgüne zorlanmışlardır. İlkçağ filozoflarının (İyonya hariç) birçoğu bu durumdan nasibini almıştır. Sokrates zehre mahkum edilmiştir, Epikouros sürgüne gönderilmiştir, Platon ve Aristoteles benzer durumlarla karşılaşmıştır. Demek oluyor ki bilgenin kendini ezdirmemesi bir yönüyle onurlu bir tutumken, diğer bir taraftan eziyet dolu bir yaşama işaret etmektedir. Seneca bu hususla ilgili bilgenin nasıl olduğu üzerine gayet makul bir eser kaleme almıştır. Seneca’nın yaşadığı dönem göz önüne alınacak olursa bilgelere biçtiği rolün, zorluklarla ve baskılarla sınanmak olduğu gözden kaçmayacaktır. Nitekim o; ”Ne bilge devlete ne de devlet bilgeye katlanabilir.” demiştir.

Zihinde kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like